Hoe begint u aan lokale SEO

Wat is SEO?

Gezien het huidige digitale tijdperk is een sterke online aanwezigheid cruciaal voor bedrijven die streven naar succes. En om organisch verkeer naar uw website te leiden, is search engine optimization of zoekmachineoptimalisatie (SEO) van essentieel belang.

Met SEO wordt uw website geoptimaliseerd om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines, zodat potentiële klanten uw website gemakkelijker kunnen vinden. Er zijn echter zo veel factoren waarmee u rekening moet houden, van zoekwoordenonderzoek tot het opbouwen van backlinks, dat het overweldigend kan zijn om met SEO aan de slag te gaan.

In deze blog duiken we in de wereld van SEO en geven we optimalisatietechnieken en –strategieën om u te helpen de zichtbaarheid van uw website te verbeteren en meer verkeer naar uw bedrijf te leiden. Of u nu ervaren bent in het ontwikkelen van SEO of net begint, het kan altijd nuttig zijn hier meer over te ontdekken.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over SEO? Of heeft u hulp nodig bij het optimaliseren van uw website of webshop? Neem dan gerust contact met ons op. Bij BREEX Salesmakers zijn wij steeds bereid u verder te helpen.

Algemene SEO-aanpassingen

SEO is een complexe en voortdurend evoluerende marketingstrategie die continu inspanning en aandacht vereist. Door SEO-technieken te implementeren, zoals on-page SEO of linkbuilding, verbetert u de zichtbaarheid van uw website, trekt u meer verkeer aan en zorgt u uiteindelijk voor meer conversies voor uw onderneming. Hieronder vindt u alvast een opsomming van de meest gebruikte SEO-technieken:

Zoekwoordanalyse

Als u wilt starten met SEO begint u best bij een zoekwoordanalyse. Dit wilt zeggen dat u zoekwoorden gaat opzoeken die relevant zijn aan uw bedrijfssector en -activiteit. Eens u deze lijst heeft opgesteld kan u de zoekvolumes en actuele zoekposities van uw website voor deze trefwoorden. Aan de hand van deze analyse kan u uw teksten optimaliseren zodat uw zoekresultaten voor deze zoekwoorden zal verbeteren.

Relevante content & leesbaarheid

Mooi webdesign op maat is niet voldoende om uw prospecten en klanten te overtuigen. Hoewel dit zeker niet onbelangrijk is, is de content het onderdeel van uw website die klanten kan overtuigen. Zorg er dus voor dat de inhoud van uw website relevant is aan uw bedrijfsactiviteit. Irrelevante content gaat er enerzijds voor zorgen dat klanten van uw website wegklikken. Anderzijds kan dit ook een negatieve impact hebben op uw zoekpositie in Google en andere zoekmachines.

Daarnaast is de leesbaarheid van uw content ook van groot belang. Hoe gemakkelijker uw prospecten de inhoud van uw teksten verstaat, hoe gemakkelijker u hen gaat kunnen overtuigen om te converteren. Pas uw taalgebruik en zinsbouw dus af op uw doelpubliek. U kan bijvoorbeeld jongeren niet met dezelfde taal aanspreken als professionals.

U kan hiervoor aan de slag gaan met professionele copywriters. Zij kunnen u helpen uw teksten op een optimale manier te schrijven, zodat ze de best mogelijke boodschap aan uw websitebezoekers overbrengen. Met deze relevante en leesbare copywriting gaat u uw prospecten gemakkelijker kunnen overhalen tot actie over te stappen.

Gebruiksvriendelijkheid & responsiviteit

Is uw website gebruiksvriendelijk? Dit wilt zeggen dat uw (potentiële) klanten op een snelle en efficiënte manier de informatie terugvinden die ze zoeken. Zo kan u er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw navigatie logische ingesteld staat. U geeft prospecten en klanten de mogelijkheid om doorheen u hele website naar de juiste pagina te surfen.

Verder is de responsiviteit van uw website ook een element waarmee u uw gebruiksvriendelijkheid kan bijschaven. Zo kan u erop toezien dat iedereen uw website zowel vanop een computer, als een tablet of smartphone kan bekijken. 

Linkbuilding

Er bestaan twee verschillende types links die u kunnen helpen uw score te kunnen verbeteren; interne en externe links. Deze twee types samen vormen één gezamenlijke SEO techniek genaamd linkbuilding.

Interne linkbuilding is het gebruiken van links om van één van de pagina’s op uw website naar een andere. Zowel uw gebruikers als zoekmachines gebruiken links om inhoud op uw website te vinden. Uw gebruikers navigeren via links naar de inhoud die ze willen lezen op uw website.

Daarnaast vormen externe links een uithangbord voor uw website. Deze links worden ook backlinks genoemd. Dit zijn links die op andere sites zijn gemaakt en terugverwijzen naar uw eigen domein. Deze “externe links” of backlinks worden gemeten op volume, kwaliteit en relevantie in overweging van hoe zij de ranking van uw pagina beïnvloeden. De externe links die u toevoegt, kunnen zoekmachines helpen het nut en de kwaliteit van uw pagina’s te bepalen. Pagina’s van hoge kwaliteit linken meestal naar andere pagina’s van hoge kwaliteit; zoekmachines zullen uw inhoud dus gunstig beoordelen, waardoor u hoger scoort.

Paginasnelheid

Er is niets frustrerender dan een website bezoeken die traag laad. Paginasnelheid is een belangrijke oorzaak waardoor bezoekers een website verlaten. Vermijd dit door een grondige analyse uit te voeren en uw paginasnelheid te optimaliseren. Naast bezoekers langer op uw website houden is het ook een middel om uw score voor zoekresultaten te verhogen. Een aantal voorbeelden van hoe u dit kan verbeteren is door het formaat van uw afbeeldingen te verkleinen, nutteloze code te verwijderen en het aantal pluggins limiteren.

Afbeeldingen benoemen

Door afbeeldingen te benoemen en een alt tekst te voorzien maakt u het duidelijk voor het algoritmes van zoekmachines waar de afbeelding naar verwijst. Het toont aan dat het beeldmateriaal relevant is aan de content. Het maakt uw content toegankelijker, maar ook gebruiksvriendelijker.

Metatags

Metatags zijn een soort HTML-tags met informatie over uw pagina. Dit helpt zoekmachines te begrijpen waar het over gaat, zodat u in de relevante zoekresultaten verschijnt. Ze zijn de eerste indruk die een gebruiker heeft van uw pagina op een SERP (Search Engine Result Page of zoekresultatenpagina). Het gaat om de titel en beschrijving van uw webpagina die u terugvind bij zoekopdrachten Google en gelijkaardige zoekmachines. Een goede metatitel en -beschrijving trekken gebruikers aan om door te klikken en uw website te bezoeken.

Heroptimalisaties

Zoals voorheen vermeld is SEO een doorlopend proces. Het is geen eenmalige gebeurtenis, maar een proces omdat de markt, de concurrentie en de bedrijven die de regels bepalen – zoekmachines – voortdurend veranderen en evolueren. Om SEO tot het uiterste te gebruiken is het best om regelmatige heroptimalisaties uit te voeren.

Om optimale resultaten te behalen, kan u best meerdere van deze technieken combineren. Weet echter wel dat SEO een oplossing is op lang termijn. Het kan dus enkele weken duren alvorens u concrete resultaten kan van uw aanpassingen kan zien.

Uw website laten optimaliseren?

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO is het proces waarbij de zichtbaarheid van uw website en online aanwezigheid in lokale zoekresultaten wordt verbeterd. Dit omvat het optimaliseren van uw website voor lokale trefwoorden, het maken en onderhouden van bedrijfsvermeldingen in lokale bedrijfsgidsen en het beheren van uw online reviews. Hier zijn de belangrijkste stappen die betrokken zijn bij het starten met lokale SEO:

· Maak en onderhoud lokale bedrijfsvermeldingen

Maak en onderhoud nauwkeurige bedrijfsvermeldingen op lokale directory’s zoals Google My Business, Yelp en Trustpilot. Zorg ervoor dat u nauwkeurige informatie opneemt, zoals uw bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en website-URL.

· Optimaliseer uw website voor lokale zoekwoorden

Begin met het optimaliseren van de inhoud van uw website met lokale zoekwoorden waar uw doelgroep vermoedelijk naar zoekt. Dit omvat het opnemen van stad of regio-specifieke trefwoorden in de titel-tags, meta-beschrijvingen en pagina-inhoud van uw website.

google

· Bouw lokale backlinks op

Backlinks van andere lokale ondernemingen of organisaties kunnen uw lokale zoekresultaten verbeteren. Benader lokale bedrijven en organisaties om relaties op te bouwen en vraag of ze bereid zijn om naar uw website te linken.

· Monitor en analyseer uw resultaten

Monitor uw lokale zoekresultaten, verkeer en leads om de effectiviteit van uw lokale SEO-inspanningen te begrijpen. Gebruik analysetools zoals Google Analytics en Google Search Console om uw vooruitgang te volgen en gebieden voor verbetering te identificeren.

shutterstock 2149561725

· Beheer online reviews

Online reviews kunnen een aanzienlijke invloed hebben op uw lokale zoekresultaten en kunnen de aankoopbeslissingen van potentiële klanten beïnvloeden. Moedig tevreden klanten aan om positieve beoordelingen achter te laten op uw bedrijfsvermeldingen en reageer snel en professioneel op negatieve reviews.

· Gebruik locatie-specifieke inhoud

Gebruik locatie-specifieke inhoud op uw website en in uw marketingmateriaal om u te richten op lokale klanten. Denk hierbij aan blogartikelen of publicaties over lokale evenementen of attracties, of gerichte advertentiecampagnes die zich op mensen in uw omgeving toespitsen.

Daarnaast kan u ook gebruik maken van plaatsnaampagina’s. Dit zijn specifieke pagina’s op uw website die geoptimaliseerd zijn voor lokale SEO. Door de naam van de stad of regio in de titel, de meta-beschrijving en de inhoud van de pagina te vermelden, vergroot u de kans dat deze pagina gevonden wordt in plaatsgebonden zoekresultaten.

google 2

De voordelen van lokale SEO

Lokale SEO is belangrijk voor bedrijven omdat het hen helpt klanten te bereiken in hun lokale omgeving die actief zoeken naar hun producten of diensten. Volgens Google heeft 46% van alle zoekopdrachten een lokale doelstelling, wat betekent dat mensen op zoek zijn naar ondernemingen of diensten bij hen in de buurt. Lokale SEO kan uw onderneming helpen bovenaan deze lokale zoekresultaten te verschijnen, waardoor de kans toeneemt dat klanten uw bedrijf vinden en verkiezen ten opzichte van concurrenten.

Naast het verbeteren van uw zichtbaarheid in de zoekresultaten, kan lokale SEO uw bedrijf ook helpen vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij potentiële klanten. Door uw online reviews te beheren en nauwkeurige bedrijfsvermeldingen bij te houden, kunt u klanten laten zien dat u een betrouwbare onderneming bent.

Deze strategie kan vooral gunstig zijn voor ondernemingen die afhankelijk zijn van bezoekers of een specifiek geografisch gebied bedienen, waaronder restaurants, winkels en dienstverleners zoals loodgieters of elektriciens. Door u met uw SEO-inspanningen te richten op lokale klanten, kunt u meer verkeer naar uw fysieke locatie leiden en uw kansen vergroten om die bezoekers tot betalende klanten te converteren.

Kortom, lokale SEO is een belangrijke marketingstrategie voor bedrijven die klanten in hun omgeving willen bereiken en meer verkeer naar hun fysieke locatie willen leiden. Door uw website en online aanwezigheid te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten, kunt u uw zichtbaarheid verbeteren, vertrouwen opbouwen bij potentiële klanten en uiteindelijk meer transacties voor uw onderneming genereren.

shutterstock 2081853913

SEO uitbesteden aan professionals

Door uw (lokale) SEO aan professionals uit te besteden kunnen ondernemingen van verschillende voordelen genieten. Hieronder vindt u enkele redenen om een professionele SEO-partner in te schakelen:

  • Ervaring en kennis 

Lokale SEO professionals hebben expertise en kennis van de beste praktijken, strategieën en tools die uw bedrijf kunnen helpen om hoger te scoren in relevante zoekresultaten. Ze kunnen de juiste zoekwoorden identificeren, uw website optimaliseren en hoogwaardige inhoud creëren die meer bezoekers en potentiële klanten naar uw website kan leiden.

  • Bespaart tijd en moeite

Het optimaliseren van uw website voor lokale SEO kan een tijdrovend en complex proces zijn. Door een professional in te schakelen bespaart u tijd en moeite, zodat u zich op andere belangrijke aspecten van uw bedrijf kan focussen.

  • Consistentie en nauwkeurigheid

Lokale SEO professionals kunnen ervoor zorgen dat uw bedrijfsinformatie consistent en accuraat is in alle online directories, platformen en zoekmachines. Dit kan helpen om uw zichtbaarheid en geloofwaardigheid online te verbeteren.

  • Betere resultaten

 Wanneer u uw lokale SEO aan een specialist uitbesteedt, kan dit leiden tot betere resultaten, waaronder hogere posities in zoekmachines, meer websiteverkeer en meer leads en verkopen voor uw onderneming.

  • Voortdurende ondersteuning

Lokale SEO is een continu proces dat constante controle, updates en verfijning vereist. Een professionele partner kan u blijvende ondersteuning en begeleiding bieden om ervoor te zorgen dat uw onderneming zichtbaar en concurrerend blijft in de lokale zoekresultaten.

Zo kan u rekenen op de ervaring en de expertise van het team van BREEX Salesmakers. Wij helpen u graag de beste resultaten uit uw op maat gemaakte website of webshop te behalen. Heeft u hier vragen over of heeft u interesse in wat wij voor u kunnen betekenen? Stuur ons dan gerust een bericht. Wij beantwoorden u steeds zo snel mogelijk.